3 aktivnosti za s(P)retna stopala koje možete raditi sa svojom bebom

October 23, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments

Piše: Ivana Štedul, dipl. physioth.

Bebina stopala

Jeste li znali kako svatko od nas u jednom stopalu ima čak26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata? Same brojke nam pokazuju kako je stopalo izrazito složeno i iz tog razloga ne smijemo zanemariti njegov adekvatan razvoj.

Vjerujemo da znate kako se spušteno stopalo smatra jednom od najčešćih deformacija kod djece? Da bismo razumjeli zašto se spušteno stopalo javlja moramo poznavati pravilan razvoj stopala.

Bebe prilikom rođenja još uvijek nemaju formirane svodove stopala. Dok je beba još u trbuhu oko 4. tjedna gestacije javljaju se pupoljci donjih ekstremiteta. Kroz prva 4 tjedna gestacije razvija se i stoplao. U usporedbi s ostalim dijelovima tijela stopalo raste relativno brzo. Polovicu svoje duljine dostiže između 12. i 18. mjeseca starosti djeteta.

Stopala se formiraju najprije do 3. godine djetetova života kad se podižu medijalni i lateralni svodovi stopala te ojača cjelokupna muskulatura. Ipak, potpuno formiranje stopala vidljivije je oko 6. godine djetetova života, a razvoj stopala traje sve do 11. godine.

Zašto nastaje pes planus (ravno stopalo)?

Rastom djeteta rastu i kosti. Prilikom rasta izuzetnu pozornost potrebno je usmjeriti na rast femura (natkoljenične kosti). Kako sve kosti pa tako i femur rastu brže nego ligamenti, mišići i tetive oko njih, stvara se nesrazmjer te zbog djelovanja sila dolazi do većeg opterećenja na stopalo. To znači kako pravilan oblik i funkcija stopala direktno ovise o mišićno – koštanim strukturama.

Kad djeca prohodaju uglavnom hodaju sa širokom bazom oslonca što njihov femur dovodi u položaj rotacije u zglobu kuka. Čim je prisutna rotacija u zglobu kuka (art. coxae) dolazi do rotacije u zglobu koljena (art. genus), što direktno utječe i na položaj stopla. Međutim, samo hodanje sa širokom bazom oslonca nije dovoljna da bi se razvilo spušteno stoplao.

Ova deformacija se najčešće javlja u fazama brzog rasta kada mišići i ligamenti ne prate brzinu rasta femura. Faze brzog rasta su dvije i događaju se između 3. i 5. godine živata te u pubertetu (kod djevojčica ranije, oko 10.- te godine, a kod dječaka oko 12.-te godine).

Što je spušteno stopalo (pes planus)?

Spušteno stopalo je stanje u kojem stopalo punom dužinom nalježe na podlogu. Fiziološki normalno je dodirivanje podloge samo lateralnim rubom stopala (vanjskim rubom stopala – od pete do malog prsta). Ukoliko stopalo na podlogu nalježe unutrašnjim rubom govorimo o uzdužno spuštenom svodu stopala. Ukoliko stopalo na podlogu nalježe prednjim dijelom dolazi do spuštanja poprečnih svodova. Poprečno spušteni svodovi najčešće se javljaju kod odraslih osoba ženskog spola (najčešće su urokovani svakodnevnim nošenjem potpetica).

Koji su simptomi spuštenog stopala?

Ukoliko se spušteno stopalo ne liječi u dječijoj dobi u odrasloj dobi najčešće dolazi do:

  • bolova u donjim ekstremitetima
  • bolova u lumbalnom dijelu kralježnice (križima)
  • osjećaja težine u nogama
  • grčeva u stoplu, potkoljenici ili natkoljenici

Kod djece se javljaju:

  • bolovi ili grčevi u nogama
  • nespretnost prilikom hodanja, trčanja, poskakivanja
  • brzo zamaranje
  • izbjegavanje sporstkih aktivnosti
  • nestabilnost u skočnom zglobu.

Koja je razlika između rigidnog i fleksibilnog ravnog stopala?

Fleksibilno ravno stopalo prilikom stajanja na prstima omogućava jasno formiranje svoda, a on se gubi prilikom oslonca na puno stopalo. Rigidno stopalo je uvijek ravno bez obzira na položaj.

Također, ravna stopala mogu biti i stečena. Stečeno ravno stopalo uzrokovano je neadekvatnim aktivnostima u prvim godinama života. Najčešće se javlja kod djece koja su “uspravljana” u stojeći položaj i „nahodavana“ prije nego su bila za to spremna.

Kako stimulirati stopala od rođenja?

Kako biste pomogli bebinim svodovima stopala da se razvijaju pravilno donosimo vam 3 aktivnosti koje možete raditi s bebama od rođenja, a s ciljem stimulacije živčanih završetaka na stopalima i fiziološkim podizanjem svodova stopala.

1. Masaža stopala

Masaža stopala je aktivnost koju uvijek provodimo na prvim ciklusima BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe©. Bebe su na početku u ležećem položaju na leđima. Vi svojim palcem stisnete bebinu petu te povučete palac od pete prema sredini stopala.

Bebina pravilna reakcija je stisnuti prstiće. Pazite da bebu ne škakljate i da je stisak dovoljno jak (potrebno je ostaviti bijeli trag na bebinom stopalu).

2. Taktilne podloge

Nakon različitih načina masaže počinjemo s korištenjem taktilnih podloga. Mi koristimo terapijske, no taktilne podloge možete izraditi i samostalno. Za taktilne podloge može vam poslužiti apsolutno sve, od mekanih četkica, nježnih marama, hladnih kamenčića…

Bebino puno stopalo prislonite na taktilnu podlogu i zadržite nekoliko sekundi. Što su podloge raznovrsnije to će i učinci stimulacije biti bolji jer će bebino stopalo primiti raznolike informacije.

3. Stimulacija kistom

Za ovu aktivnost potreban vam je malo deblji kist mekanih dlačica. Kist pritisnite na vanjski rub bebina stopala počevši od pete prema malom prstu. Beba će lagano raširiti prstiće i to je pravilna reakcija. Ukoliko imate osjećaj da beba ne širi prstiće, pokušajte pritisak više usmjeriti prema rubu i prema gornjoj strani stopala.

Kao i svaka razvojna aktivnost i stimulacija stopala treba pratiti razvojne faze. Iz tog razloga kako beba raste mijenjaju se i aktivnosti za stimulaciju.

Ukoliko nam se želite pridružiti na našim BABYSTEPS Senz-motoričkim radionicama za bebe© više možete pročitati ovdje: http://www.senzogym.hr/babysteps/

Skupljanje prstića je normalna reakcija prilikom stimulacije stopala od pete prema sredini stopala.

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.