Skolioza vs nepravilno držanje – u čemu je razlika?

December 19, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments

pišu: Ivana Štedul, dipl. physioth., Anamarija Majcenović, bacc. physioth.

Kako razlikovati nepravilno držanje i skoliozu?

U ovom članku ćemo Vam pokušati pobliže objasniti koja je razlika između nepravilnog držanja i skolioze ili kifoze. Nepravilno držanje roditelji najčešće primjete kod djece u trenutku kada krenu u školu.

Što je nepravilno držanje?

Ono što možemo uočiti kod djeteta ili odrasle osobe je disbalans tijela. Nepravilno držanje je disbalans mišićno-koštanih struktura u našem tijelu bez promjena na kralježnici. Kada nam tijelo nije u ravnini mišići moraju uložiti dodatan napor da održe stabilnost kralježnice, a tako dolazi i do skraćenja mišića. Posljedice su najčešće bol u vratu, leđima, ramenima ili nogama.

Nepravilno držanje je najčešće uzrokovano dugim sjedenjem, dugim korištenjem mobitela i računala u nepravilnom položaju tijela, nošenjem teških torbi, naglim rastom kao i manjkom tjelesne aktivnosti.

Što je pravilno držanje?

Kod pravilnog stajanja noge (stopala u razini ramena) su blago raširene i koljena lagano flektirana. Zdjelica treba biti u centralnoj poziciji bez naginjajna naprijed ili nazad. Trbuh je uvučen, a ramena postavljena blago unazad s glavom u centralnoj ravnini.

Tijelo u stajanju najbolje možete vidjeti i procijeniti gledajući ga s bočne strane. Pri tome uočavate postoji li ravna linija između uha, ramena, kuka, koljena i nožnog zgloba.

U sjedećem položaju s bočne strane opserviramo položaj glave koja bi svakako trebala biti u ravnini s ramenima. Leđa su u prirodnom položaju kao u stajanju.

U ležećem položaju glava i vrat bi trebali biti u ravnini s leđima.

Kako prevenirati i ispraviti nepravilno držanje?

Prevencija je uvijek najbolje rješenje. Kod djece školske dobi provjerite školsku torbu i teret koji dijete nosi. U pravilu školska torba ne bi smjela biti teža više od 10 posto tjelesne težine djeteta ( npr. dijete teško 30kg ne bi smjelo nositi torbu težu od 3kg). Znamo kako je to gotovo pa neizvedivo, no svakako je važno da torba bude anatomski prilagođena.

Kod odraslih osoba i djece bi svakako trebalo izbjegavati dugo sjedenje, posebno ispred računala. Radi prevencije nepravilnog držanja, također je važno uključiti dijete u sportsku aktivnost od minimalno 60 minuta dnevno.

U SenzoGYMu imamo razvijen program za prevenciju i otklanjanje nepravilnog držanje PosturoTrening, za djecu i za odrasle,a o programu možete više pročitati na linku: http://www.senzogym.hr/posturotrening/

Što je skolioza?

Skolioza je najčešća deformacija kralježnice. Skolioza je iskrivljenje kralježnice u frontalnoj ravnini. Možemo je opisati kao iskrivljenje koje vidimo kada opserviramo tijelo s prednje ili stražnje strane. Također, postoje i iskrivljenja tijela u sagitalnoj ravnini. To su ona iskrivljenja koja vidimo kada tijelo gledamo s bočne strane. Ukoliko iskrivljenje u sagitalnoj ravnini postoji govorimo o kifozi ili lordozi.

Kako primijetiti ima li moje dijete skoliozu?

Najčešće se skolioza primijeti kod djece u doba kada krenu sistematski pregledi za školu. Od simptoma se često javlja bol u vratu, bol u leđima, bol u rebrima, bol u prsima ili bol u donjem djelu kralježnice (lumbalnoj kralježnici).

Međutim, sami simptomi nisu dovoljan pokazatelj skolioze. Radi li se o skoliozi možete saznati ukoliko promotrite svoje dijete pri testu pretklona.

Što je test pretklona?

Kliničku sliku dobivamo procjenom stanja tijela za što nam služi test pretklona i fizioterapijska opservacija (promatranje svih mišićno-koštanih struktura tijela).

Test pretklona izvodi se na način da je dijete u uspravnom položaju, a mi ga promatramo sstojeći njemu iza leđa. Dijete napravi fleksiju u trupu (pokuđa prstima dotaknuti stopala) i zadrži se u tom položaju. Ukoliko su lijeva i desna strana leđa i zdjelice simetrična i sve asimetrije nestanu govorimo o nestrukturalnoj/funkcionalnoj skoliozi. Ukoliko u bilo kojem području leđa postoji “izbočenje”, tj. “grbica” trebamo se zabrinuti i krenuti na detaljniju dijagnostičku obradu. Tada govorimo o strukturalnoj skoliozi.

Funkcionalnu skoliozu nazivamo još i skoliotično držanje. To je skolioza koja najčešće nastaje zbog lošeg držanja prilikom sjedilačkog načina života, ali i prilikom stajanja, neudobnog položaja kod spavanja, nepravilno raspoređene težine te nepravilnog nošenja stvari ili školske torbe.

Uzroci natsanka skolioze mogu biti i distoni sindrom kod beba, ravna stopala, bol u križima, asimetrija tonusa mišića. Važno je zapamtiti da u tim slučajevima ne dolazi do promjena u kralježnici i rotacije kralježaka, već su promjene nalaze samo na mišićnoj bazi i shodno tome lakše se liječe.

Što je kifoza?

Kifoza je iskrivljenost kralježnice u torakalnom djelu. Klinički se dijagnosticira testom pretklona, samo što u ovom slučaju tijelo gledamo s bočne strane, a ne s leđa. Također je, kao i kod skolioze, potrebno napraviti i RTG snimku.

U današnje vrijeme kifoza je česta zbog sjedilačkog načina života, nedostatka kretanja ili pretjeranog nepravilnog kretanja.

Klinička slika podrazumijeva leđa blagog okruglog izgleda, a s vremenom dolazi do simptoma, najčešće boli u vratnom, srednjem ili donjem djelu leđa.

Kod izrazito velikih iskrivljenja kifoza može uzrokovati probleme rada srca i pluća. Kifoza se često miješa s pogrbljenim držanjem u području ramena i torakalnog djela kralježnice, međutim kod kifoze se radi o iskrivljenu kralježnice, koja je koštani segment, a ne mišićnim disbalansom što je slučaj u nepravilnom držanju.

Što je lordoza?

Lordoza je deformacija kralježnice u lumbosakralnom djelu leđa (donji dio leđa – lumbosakralna skolioza). Ukoliko obuhvaća  vratni dio govorimo o vratnoj lordozi.

Također se klinički dijagnosticira testom pretklona, a često se radi i RTG snimka kako bi se potvrdilo postojanje krivine.

Najčešći uzrok lordoze je slabost trbušne muskulature, prisutnost kifoze, ravna stopala, a česta je kod trudnica zbog povećanja kilaže i povećanja opterećenja u lumbalnm dijelu koje nastaje rastom trbuha.

Iz tog razloga preporučuje se održavanje tonusa trbušne muskulature i ciljano jačanje trbušne muskulature nakon poroda (trbušnjaci se ne rade, već se vježbe trebaju bazirati na aktivaciji dubokih trbušnih mišića). Više o vježbama nakon poroda pročitajte na: http://www.senzogym.hr/mommysteps/

Što se kliničke slike tiče izražen je luk u donjem djelu leđa te izbočeni trbuh i stražnjica. Dolazi do simptoma boli u donjem djelu leđa, grčenja mišića, glavobolja, a kod jako velikih iskrivljenja može čak i doći do problema s mjehurom i  crijevima.

Kako se riješiti boli i asimetrije koju uzrokuje skolioza?

Postoji nekoliko fizioterapijskih metoda kojima možete smanjiti asimetriju i skoliozu držati pod kontrolom.

Vjerujemo da Vam je poznat pojam korektivne ili medicinske gimnastike ili jednostavno fizikalne terapije. Takva vrsta vježbanja uključuje svakodnevno vježbanje ciljanih vježbi za jačanje mišića trupa i kralježnice, a često ćete na nalazima i kao preporuku od liječnika dobiti plivanje, bavljenje sportom, jogom, fitnessom, trčanjem.

Međutim, najpoznatija metoda za liječenje skolioza, lordoza i kifoza je Schroth metoda.

Što je Schroth metoda?

To je terapijski plan kognitivnog, senzomotornog i kinestetskog treninga koji vas uči da poboljšate svoju skoliotičnu 3D posturu i oblikujete trup. Ono zbog čega je specifična je zapažanje Katarine Schroth koja je uočila kako kod skolioze nije osnovni problem u mišićima, odnosno u mišićnom disbalansu koji bi se mogao korigirati jačanjem i istezanjem, već skolioza ima veze s tjelesnim volumenima i mehanizmom disanja. Više o Schroth metodi pročitajte: http://www.senzogym.hr/schroth-metoda/

Što je Emmett tehnika?

Za smanjenje boli i otklanjanja mišićnog disbalansa koristimo i Emmett tehniku. Emmett tehnika je blaga manualna tehnika koja točno određenim pritiskom na točno određene mišiće putem fascija (ovojnica koje obavijaju svaki mišić) u središnji živčani sustav prenosi informaciju o korekciji njegovog tonusa.

Ukoliko su mišići napeti, što je kod deformiteta kralježnice često, Emmett tehnika će napete mišiće opustiti i u središnji živčani sustav odmah tijekom pritiska poslati informaciju o potrebnoj korekciji. Središnji živčani sustav (mozak) odreagirat će tako da automatski napravi korekciju određenog mišića i opusti ga čime će se bol smanjiti, a nakon određenog broja tretmana u potpunosti nestati. Također će se povećati opseg pokreta i smanjiti asimetrija.

Ukoliko primjetite bilo koje od navedenih odstupanja možete se javiti Vašem liječniku kako bi Vas poslao na daljnju dijagnostičku obradu.

U SenzoGYM-u možete napraviti fizioterapijsku procjenu, kao i rezervirati svoje termine za Schroth metodu, Emmett tehniku te PosturoTrening.

Schroth metoda

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.