Što je Emmett tehnika?

Emmett tehnika je jedinstveni oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke. Točke se po autoru tehnike Ross Emmettu nazivaju ”Emmett točke”. Emmett točke su mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. 

Posebnost Emmett tehnike je što se može provoditi u ležećem, sjedećem ili stojećem položaju, a provodimo je preko odjeće koristeći izuzetno blagi pritisak.

 

Na koji način djeluje Emmett tretman?

Emmett metodom aktiviraju se pohranjeni loši uzorci pokretanja i/ili ravnoteže te se njihovim otklanjanjem preko rada različitih struktura središnjeg živčanog sustava na licu mjesta  stvaraju novi obrasci kretanja, bez boli i s boljom ravnotežom.

Kroz nekoliko pritisaka na određene Emmett točke, ovisno o uzroku problema, mišići se putem pritiska samostalno korigiraju te klijent na kojem se provodi tretman osjeća promjenu u smislu:

 •  regulacije tonusa,
 • smanjenja boli,
 • olakšanja i
 • povećanja opsega pokreta već nakon 1. tretmana.

Osim neposrednog učinka na korekciju mišića (koji bude facilitiran ili relaksiran ovisno o stanju mišića, odnosno ovisno o odgovoru pripadajućih proprioceptora), primjenom ove metode djelujemo i na:

 • opuštanje mišićne i fascijalne napetosti,
 • poticanje lučenja prirodnih endorfina,
 • poboljšanja cirkulacije i
 • limfne drenaže.

 

Na kome se sve može primjenjivati Emmett tehnika?

Emmett tehnika provodi se kod svih dobnih uzrasta od djece do odrasle dobi, a toliko je nježna da je mi u SenzoGYM-u primjenjujemo i na tek rođenim bebama.

Također smo ponosni što je provodimo i s profesionalnim sportašima (na tjednoj bazi s Petrom Furač, reperezentativkom Republike Hrvatske u sportskoj gimnastici).

 

Kod kojih dijagnoza se koristi Emmett tehnika?

U SenzoGYM –u svakodnevno s bebama, djecom i odraslim osobama provodimo Emmett tehniku.

Najčešće indikacije za primjenu Emmett tehnike kod beba i djece su:

 • poremećaj tonusa (hypotonus, hipertonus)
 • dystoni sindrom
 • torticolis
 • poteškoće s hranjenjem
 • narušeni posturalni odnosi (skolioza, kifoza, ravna stopala, hod na prstima, valgus ili varus položaj…)
 • priprema mišića za operativni zahvat
 • rehabilitacija nakon prijeloma

Najčešće indikacije za primjenu Emmett tehnike kod odraslih su:

 • bol u vratnom ili lumbalnom dijelu kralježnice
 • ograničenje pokreta u bilo kojem zglobu
 • bol u ekstremitetima zbog skraćenja tetiva
 • cervicobrahijalni, cervicocefalni sindrom
 • lumboischialgija
 • trnjenje ruku ili nogu
 • priprema mišića prije operativnih zahvata
 • postooperativna rehabilitacija nakon prijeloma
 • priprema mišića za velike napore (pripremna tehnika za natjecanja kod sportaša)
 • problem sa sinusima
 • problemi s limfnim sustavom (koristimo Emmett limfnu drenažu)

Emmett tehniku provodimo i na sportašima u svrhu priprema za natjecanje, otklanjanja bolova i brze korekcije mišića. Emmett tehnika je potpuno bezopasna i za trudnice.

 

Koliko traje jedan Emmett tretman?

Kod nas u SenzoGYM-u jedan individualni sat Emmetta traje 45 minuta unutar kojeg, nakon napravljene korekcije mišića, klijenta provodimo kroz aktivnosti “zaključavanja pokreta”. Kod beba i djece nakon Emmett tretmana u svrhu “zaključavanja pokreta” provodimo naše neurorazvojne aktivnosti i vježbe. Roditeljima demonstriramo neurorazvojne aktivnosti te ih educiramo o načinima provođenja vježbi u vlastitom domu.

Ukoliko se radi o odrasloj osobi klijenta educiramo o pokretima i aktivnostima koje je potrebno izbjegavati kako se tijelo ne bi vratilo u patološki obrazac pokreta.

Sama aplikacija na Emmett točke, ovisno o fizioterapijskoj procjeni, može trajati do 30 minuta. Nakon tretmana potrebno je pustiti tijelo 24 – 48 sati kako bi procesuiralo dobivene informacije putem pritiska te se krajnji učinak tretmana vidi nakon tog proteklog vremena. Klijent već neposredno nakon 1. tretmana osjeća olakšanje u smislu povećanja opsega pokreta, regulacije tonusa i smanjenja boli.

 

Koliko je često potrebno ponavljati tretmane?

Koliki broj tretmana je potreban da bi se došlo do najoptimalnijeg ili potpunog oporavka je u potpunosti individualno i ovisi o načinu na koji tretman djeluje na mišiće pojedine osobe. Nepisano pravilo je da što Vas je duže boljelo i što je duže pokret u pojedinom segmentu ograničen ili mišićni tonus u disbalansu, potreban je duži vremenki period za najoptimalniji oporavak.

Tretmane je, ovisno o stanju, potrebno ponavljati do potpunog oporavka. Za bolna stanja i ograničenje pokreta kod djece i odraslih preporučamo da se napravi serija od 3 tretmana u idealnom razmaku od 48 sati.

Nakon 3 tretmana ponovno testiramo lokomotorni sustav i donosimo odluku o potrebi daljnjih korekcija i vremenskom razmaku između korekcija. 

Ukoliko radimo s bebama s liječničkom dijagnozom (hipotonus, hipertonus, dystoni sindrom, torticolis…) preporučamo tretmane 2-3 x tjedno u što rjeđim razmacima (razmak između 2 tretmana ne smije biti kraći od 48 sati). Nakon uočavanja poboljšanja tretmane smanjujemo (na 2 x tjedno, zatim 1 tjedno, zatim svakih 10-ak dana i na kraju svaka 2-4 tjedna radi održavanja stanja do potpunog prestanka dolaženja na tretmane). 

 

Što o nama kažu naši klijenti?

“Došli smo u SenzoGYM s dijagnozom tortikolis i 3 mjeseca starosti. Međutim, samo tri odlaska na Emmett tretman su malca u potpunosti vratila u simetričan položaj.” (Ines Grbić, mag. soc.)

“Nakon prijeloma lakatne kosti (fractura radii loco tipico) svi su me uvjeravali da će oporavak biti bar 2-3 mjeseca, uključujući doktore. Ali ja sam se dala u ruke Senzogymu i Emett tehnici i nakon samo jednog tretmana u potpunosti smo ispravili ruku u laktu. U petak sam skinula gips, u ponedjeljak sam u potpunosti izravnala ruku! Napravili smo još preporučena 2 tretmana održavanja i ruka je i dalje u potpunoj ekstenziji!” (Maja Kurs, vlasnica Knjiguljice – prve i jedine specijlizirane knjižare za djecu u Republici Hrvatskoj)

“Tipično za ljude koji dugo godina rade za računalom, bol u desnoj ruci i ramenu, nakon 2 tretmana kod Anamarije: olakšanje. Bol gotovo nestala.
Toplo preporučujem.” (Vesnica Biščan)

“Divno osoblje i divni rezultati! Emmet tehnika se pokazala čudesnom već nakon dva tretmana. Preporučam svima za male vježbače koje treba malo pogurati.” (Ana Jelekovac Jurkin)

“U samo jednom mjesecu zahvaljujuci Emmett tehnici mom sinu je ispravljen tortikolis. Uz to nasa divna Ivana je svojim super zabavnim vjezbicama od mog sina napravila malog sportasa… sa 5 mj je poceo puzati. Danas mu je tocno 6.mj. a pedijatar se zamislio ima li 6 ili 9 mj. jer ga je jedva uhvatio da ga pregleda.” (Tea Belan, odgojiteljica)

“Toplo preporučam svima Emmett tehniku i zlatne ruke terapeutice Anamarije! Nakon godinu dana vjezbanja po Vojti i borbe s njom, našli smo si adekvatnu zamjenu u vidu Emmetta gdje se rezultati vide očigledno!” (Ana Jelekovac Jurkin)

“Nakon samo jednog posjeta SenzoGymu i Emmet tretmana + vježbice naša lijenjivica je propuzala, posjela se i počela piti na slamku kao velika i bolje papati. Najljepši poklon koji smo dobili za njen prvi ročkas! Stručan, jasan i topli pristup bebi i roditeljima, jasne upute roditeljima kako da vježbaju kod kuće nakon samo par dana od posjeta urodili su plodom (a vježbamo od 3 mj. starosti). Sve preporuke!” (Jelena Martinović)

“Moja beba je u SenzoGYM krenula sa 3,5 mj i u samo jednom ciklusu njegov hipertonus sveden je na minimum. Isto tako rađena mu je Emmett tehnika na rukama i na njemu se pokazala magičnom vraćajući mu tonus na normalnu razinu. Hvala Ivani i nastavljamo dalje punom parom!” (Stefanija Mihalić)

Sve ostale recenzije možete pročitati na našoj službenoj facebook stranici: SenzoGYM

Tko u SenzoGYM-u provodi Emmett tretman?

Prilikom narudžbe za Emmett tretman imati ćete prilike komunicirati s Ivanom Štedul, diplomiranom fizioterapeutkinjom i radnom terapeutkinjom i Anamarijom Majcenović, prvostupnicom fizioterapije. Obje su Certificirane Emmett terapeutkinje. I Ivana i Anamarija završile su svih 6 modula Basic Emmett edukacije i trenutačno se i dalje educiraju na Proffessional modulima. Anamarija je i certificirana Schroth terapeutkinja te Emmett tehniku kooristi i u Schroth tretmanima za brže i učinkovitije korekcije.

Kako se naručiti na tretman?

Svoj termin možete rezervirati na info@senzogym (molimo Vas da u naslov stavite Emmett tretman) uz navođenje želite li tretman u Karlovcu ili Zagrebu te odgovara li Vam više prijepodnevni ili poslijepodnevni termin. Također Vas molimo da navedete starost osobe koja dolazi na tretman i eventualno postavljenu liječničku dijagnozu.

Ukoliko se radi o bebi ili djetetu na mail adresu ćemo Vam poslati kratki Upitnik za samoprocjenu koji je potrebno ispuniti i vratiti na našu mail adresu prije dolaska kako bismo unaprijed bili upoznati sa svim važnim informacijama.

Cijena jednog Emmett tretmana iznosi 300 kuna. Za uplatu od 10 tretmana odjednom poklanjamo 2 tretmana gratis.

 

 

 

 

Petra Furač, reprezentativka Republike Hrvatske u sportskoj gimnastici na Emmett tretmanima.
Petra Furač, reprezentativka Republike Hrvatske u sportskoj gimnastici na Emmett tretmanima.
×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.