Može li kupanje u bazenu biti štetno i u trudnoći?

March 04, 2018 - by Ivana Štedul - in Blog

No Comments

Svi znamo da je plivanje jedna od najzdravijih sportskih aktivnosti. Osim što je blagotvorno za zglobove, dovodi i do osjećaja opuštenosti koji je posebno važan tijekom trudnoće. No, što ukoliko ne živimo blizu mora, koje slovi kao fantastičan zdrav medij za plivanje i jedina alternativna su nam bazeni?

Uz bazene se obično povezuje i klor koji se koristi za održavanje adekvatne čistoće vode. Međutim, ukoliko govorimo o opasnostima, sam klor u minimalnim količinama nije opasan. Opasan može biti nusprodukt klora koji se zove trihalometan. To je spoj koji se razvija unutar bazena uslijed dužeg stajanja vode u bazenu bez filtriranja. Istraživanja ga povezuju s češćom pojavom urinarnih infekcija, kao i jednim od mogućih uzroka smanjene težine djeteta pri porodu. Iako je tijekom trudnoće dijete u majčinom trbuhu zaštićeno mnogim prirodnim barijerama, uključujući i posteljicu, različiti kemijski spojevi kroz majčinu kožu mogu pronaći put do bebe.

Iz tog razloga, prije odluke o odlasku na bazen, svakako je važno posavjetovati se sa svojim ginekologom.

Ako ste trudnica, priključite se našim vježbama za trudnice, a ako više niste trudnica i nemate u blizini bazen za bebe, svakako se priključite vježbanju s bebom kod nas.

Share this article

Ivana Štedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.