5 osnovnih načina kako bebu privoljeti da zavoli potrbušni položaj

May 04, 2018 - by Ivana Štedul - in Blog

No Comments

Potrbušni položaj osnovni je položaj koji pridonosi adekvatnom motoričkom razvoju djeteta. Kroz potrbušni položaj beba uči kontrolirati vratne mišiće, što predstavlja i početak vertikalizacije. No biti na trbuščiću većini beba nije lagano. Evo kako im vi kao roditelj možete pomoći da ga zaista zavole.

1.Potrbušno nošenje od rođenja za bebu je jednostavnije od potrbušnog položaja na tvrdoj podlozi. Dok bebu tako nosite, osim adekvatnog razvoja vratnih mišića, razvija se i osjetilo ravnoteže.

 

2. Potrbušno ljuljanje na maminim (i tatinim) natkoljenicama je odlična aktivnost za razvoj mišićne adaptacije na promjenu položaja. Sjednite na pod s ispruženim nogama. Bebu postavite na svoje natkoljenice s ispruženim ručicama prema naprijed i lagano svoje natkoljenice pomičite gore-dolje. Ukoliko je potrebno, bebu pridržite za guzu jednom rukom, a rukice i nožice ostavite slobodnima kako bi samostalno naučila balansirati.

 

3. Potrbušni položaj na podu je osnovni položaj, a da biste ga u početku olakšali svoje dlanove stavite ispod bebinog prsnog koša s usmjerenim ručicama prema naprijed i lagano je rotirajte s jedne strane na drugu. Pri tome je važno da je jedna bebina ruka uvijek na podlozi.

 

4. Potrbušni položaj na maminim (i tatinim) potkoljenicama. Lezite na leđa i svoje natkoljenice podignite pod 90 stupnjeva, a potkoljenice isto tako. Bebu stavite na svoje potkoljenice pridržavajući je za zdjelicu. Lagano se zaljuljajte naprijed-natrag pri tome pazeći da su bebine ručice usmjerene prema vašem prsnom košu. Ova aktivnost, osim razvoja ravnoteže kod beba, razvija i mamine trbušne mišiće.

 

5. Potrbušni položaj na malenoj polunapuhanoj loptici za plažu (NE na velikoj pilates lopti) pri čemu bebu u početku držimo za nadlaktice čime spriječavamo širenje ručica u „aviončić“ pridonosi razvoju ravnoteže, balansa, i osvješćivanju ručica.

 

Kliknite na https://www.senzogym.hr/babysteps/ i pridružite nam se na našim BAYBSTEPS Senzo-motoričkim radionicama za bebe u Zagrebu ili Karlovcu i potaknite maksimalan razvoj svoje bebe! 

Veselimo se zajedničkom razvojnom vježbanju!

Share this article

Ivana Štedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.