Dobili ste dijagnozu skolioze ili kifoze? Što sad?

May 12, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments

piše: Anamarija Majcenović, bacc. physioth., certificirani Schroth terapeut

Vi ili Vaše dijete ste dobili dijagnozu skolioze, kifoze ili lordoze? Preporučene su Vam vježbe po Schroth principu? Što sada?

Što je Schroth metoda i kako je nastala?

Schroth metoda je vodeća svjetska metoda  za neoperativno liječenje idiopatskih skolioza i kifoza, a osnovana je na principima K. Schroth i Ch. Lehnert –Schroth u Njemačkoj 1920. god.

Ova fizioterapijska metoda  namijenjena je djeci od navršene 10. godine života i odraslim osobama. Kroz Schroth metodu educiramo klijenta o njegovoj krivini i mehanizmima nastanka krivine. Metoda uključuje:

 • 3D auto-korekciju
 • stabilizaciju korekcije
 •  edukaciju klijenta
 • održavanje korekcije tijekom svakodnevnih aktivnosti.

U SenzoGYM-u provodimo Schroth metodu po BSPTS (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School) programu koju je osnovao Dr. Manuel Rigo, MD, a koristi originalne principe koje su uvele K. Schroth i Ch. Lehnert –Schroth. Prije uključivanja u Schroth terapiju potrebno je doći na individualne konzultacije i prvi pregled. Sve detalje o provedbi Schroth tehnike pročitajte na: https://www.senzogym.hr/schroth-metoda/

Po kojem principu djeluje Schroth metoda?

Schroth metoda je fizioterapijska metoda – to je trapijski plan kognitivnog, senzomotornog i kinestetskog treninga koji vas uči da poboljšate svoju skoliotičnu 3D posturu i oblikujete trup, uz pretopostavku da skoliotično držanje promovira progresiju krivine prema modelu začaranog kruga.

Ono zbog čega je specifična je zapažanje Katarine Schroth, autorice metode, koja je uočila da kod skolioze nije osnovni problem u mišićima, odnosno u mišićnom disbalansu koji bi se mogao korigirati jačanjem i istezanjem, već da skolioza ima veze sa tjelesnim volumenima i mehanizmom disanja.

Najvažnija osobina Schroth metode je individualni pristup. Tretman se razlikuje od klijenta do klijenta jer kod nikoga nije ista krivina kralježnice. Cilj Schroth metode je osposobiti klijenta da u svakodnevnom životu koristi najadekvatnije mehanizme disanje i na taj način svoju kralježnicu „ispravljati iznutra“.

Izvođenje specifičnih vježbi stvoriti će drukčiji, korektivni proprioceptivni impuls, koji će učiniti da se pacijent osjeća ‘pogrešno’ u skoliotičnom položaju i na temelju toga ga početi svjesno ispravljati.

Vježbe nisu terapija same po sebi. One nam samo pomažu da promijenimo posturalnu shemu i postignemo bolji balans mekih tkiva, koji je poslije potrebno održavati tijekom dana. Jako je bitno da pacijenti shvate koliko je neophodno integrirati korektivni položaj i usvojiti novu posturalnu shemu. Kroz minimalno 10 minuta nakon vježbanja klijent treba provesti u korigiranom položaju – tu dolazi do promjene i usvajanja posturalne sheme. Ako se klijent odmah po završetku vježbi vrati u skoliotičan položaj efekt vježbi se neće dugo održati.

Koji su to osnovni principi korekcija kod vježbi po Schrothu?

3D posturalna korekcija mora biti savršeno stabilna, a to dobivamo kroz 4 koraka.

Prvi korak je postepeno uvođenje 4 osnovna principa kroz položaje u kojima klijent nije opterećen efetkom gravitacije. Ti položaji s:

 • ležeći na leđima
 • ležeći na boku
 • viseći na švedskim ljestvama
 • pronirani položaj na koljenima.  

U drugom koraku prelazimo na položaje u kojima postoji opterećenje gravitacijom:

 • sjedeći sa štapovima
 • stojeći sa štapovima.

Treći korak je prelazak na specijalne vježbe koje se rade kada pacijent ima visok nivo tehnike. Koristimo tehniku ekspanzije, koja podrazumjeva postizanje najbolje moguće 3D korekcije trupa i kralježnice uz pomoć mehanizma disanja.

U četvrtom koraku pratimo sve već prethodne specifične principe korekcije, bez promjene položaja pojednih djelova tjela čime dobivamo posturalnu stabilnost.

Na integraciji radimo od samog početka. Tijekom odmaranja klijent treba zadržati položaj u kojem je bio tijekom vježbe. To će mu omogućiti da korektivni položaj osjeti kao dobar i prirodan čime se postepeno mijenja posturalna shema u mozgu. Svijesna integracija se svodi na stjecanje svijesti o korigiranom i stabilnom položaju svakog djela tijela (propriocepcija i vizulana kontrola).

Koji je glavni cilj provođenje Schroth vježbi?

Cilj Schroth terapije je samostalna sposobnost klijenta za provedbu korekcije u aktivnostima svakodnevnog života.

Rehabilitacijski ciljevi su:

 • sprječavanje progresije krivine do točke u kojoj je indicirana kirurška korekcija deformiteta
 • poboljšanje 3D oblika trupa i globalne posture
 • poboljšanje općeg zdravlja
 • psihološka podrška
 •  smanjenje funkcionalnih ograničenja. S
 • smanjnje boli
 • poboljšanje kvalitete života.

Koje su indikacije i kontraindikacije za provođenje vježbi po Schrtoth metodi?

Indikacija za provođenje Schroth vježbi su djeca i odrasle osobe sa idiopatskom skoliozom i juvenilnom kifozom.

Kontraindikacije za provođenje Schroth vježbi su reaktivne skolioze (nastale uslijed tumora, diskus hernie, infekcija), inflamatorna oboljenja u aktivnoj fazi i psihijatarske bolesti (poput histerije ili psihoze).

Je li moje dijete kandidat za vježbanje po Schrothu ili je dovoljno da se samo bavi sportom?

Ovo je jedno od pitanja koje dobivamo jako često i nažalost ne postoji univerzalan odgovor. Skolioza je jako kompleksno stanje i isto tako je jako individulano. Upravo zbog toga je potrebno svakom klijentu pristupiti individualno kroz fizioterapijsku procjenu.

Sport je svakako dobra stvar, ali kod nekih skolioza i kifoza može utjecati na progresiju.

Jesu li svi sportovi dobri kod skolioze i kifoze?

Ono što jako puno ljudi zanemaruje jest da sport kojim se dijete bavi ako ima bilo kakav oblik skolioze mora biti simetričan.

Bazični sportovi poput juda, karatea, tae kwon do-a su odličan izbor za vaše dijete u razvoju. Sportovi poput tenisa, rukometa, košarke  ili nogometa su jednostrani te se u njima više koristi jedna strana tijela što dovodi do pogoršanja skolioze. Upravo zbog toga se ne preporučaju djeci koja imaju skoliozu ili genetsku predispoziciju za skoliozu.

U obzir prilikom odabira sporta moramo uzeti činjenice o:

 • kojoj je skoliozi riječ
 • koliko je skolioza velika
 • je li prisutna kifoza
 • je li prisutna lordoza.

Ukoliko Vam liječnik još nije preporučio vježbe po Schrothu, svakako možete doći i na našu fizioterapijsku procjenu pa ćemo zajedno odlučiti jesu li Schroth vježbe pravi izbor za Vas ili Vaše dijete.

Kako krenuti sa vježbama po Schroth-u u SenzoGYM-u ?

Nakon Vašeg javljanja na naš službeni mail info@senzogym.hr mailom, detaljno Vam objašnjavamo što je Schroth i na koji način djeluje.  Prije uključivanja u Schroth terapiju potrebno je doći na individualne konzultacije i prvi pregled. Tada ćemo i početi s prvim tretmanom po Schroth metodi. Sve o Schroth metodi i trajanju pročitajte na: https://www.senzogym.hr/schroth-metoda/

Koliko je dugo potrebno vježbati?

U prosjeku je potrebno  minimalno 10 školskih sati (5 dolazaka kod nas) kako bi klijent naučio adekvatno izvoditi vježbe po Schrothu samostalno kod kuće. Idealno je izvoditi naučene Schroth vježbe u vlastitom domu najmanje 1. puta dnevno.

Cilj nam je da klijent u što kraćem roku usvoji pravilnu tehniku disanja kako bi je mogao koristiti samostalno.

Nakon usavršavanja izvedbe Schroth vježbi  potrebno je dolaziti na „održavanje“ u početku 1 x tjedno, zatim 1 u 2 tjedna (2 x mjesečno kroz 6 mjeseci) za eventualne korekcije i nadogradnju položaja vježbi.

Kako izgleda Schroth tretman?

Nako što smo se čuli mailom i pokazali ste interes za Schroth metodu dolazite na naš prvi pregled. Prilikom pregleda ćete se trebati razodijenuti (skinuti majicu kako bi nam krivina bila jasno vidljiva).

Na Vašem prvom dolasku na konzultacije obavezno radimo Adams test. Zatim pregledavamo medicinsku dokumentaciju koju imate, proučimo RTG snimku i po klasifikaciji skolioze ili kifoze radimo plan vježbanja. U intervju s Vama i uzimajući u obzir sve čimbenike zajedno ćemo odlučiti hoćemo li krenuti sa Schrtoh vježbama ili Vam predložiti neku drugu tehniku (Emmett, PosturoTrening©). Nakon što ste prihvatili sve uvjete i razumjeli način na koji se provodi terapija počinjemo s tretmanima.

Specifične vježbe su individualne te se provode u svim položajima, ovisno o stanju klijenta. Jedan tretman Schroth terapije traje 90 minuta, a cilj nam je postaviti klijenta u što bolji korektivni položaj kroz korektivne tehnike disanja kako bi se krivine ispravljale “iznutra”.

Ono što je bitno napomenuti kod vježbanja po Schroth medoti je da su za svakoga vježbe drugačije jer je svaki tip skolioze drugačiji i samim time je pristup individualan. Izuzetno je važno da kao klijenti razumijete kako izgleda  Vaša kralježnica i krivina. Iz tog razloga na 1. satu barem ćemo pola sata provesti u crtanju Vaše krivine uz pokazivanju slika kako biste u potpunosti razumjeli svoju krivinu i kako biste znali:

 • u kojem smjeru treba disati
 • kako se pozicionirati dok izvodimo vježbe.

Iz tog razloga prave vježbe po Schroth-u se ne rade sa djecom ispod 10 godina. U vježbama po Schrothu ima jako puno istezanja, a zatim disanja. Ako ste promatrač vježbe Vam se čine jako lagane jer su većinom statične i možda Vam ovo s disanjem zvuči jako jednostavno. Iz našeg iskustva, kao nekog tko nema skoliozu ili kifozu je bilo jako zahtjevno prolaziti sve vježbe i učiti kako održati korigiran položaj. Vježbe nisu lagane i zahtjevaju maksimalnu koncentraciju.

Što ukoliko moje dijete ima skoliozu ili kifozu, ali još nije navršilo 10 godina?

Ukoliko Vaše dijete ima skoliozu, kifozu ili lordozu ili skoliotično držanje, a još uvijek nije navršilo 10 godina kod nas je moguće održavati i korigirati postojeće stanje kroz PosturoTrening© i Emmett tehniku.

Više o PosturoTreningu© pročitajte:
https://www.senzogym.hr/posturotrening/

Više o Emmett metodi pročitajte:

https://www.senzogym.hr/emmett-tehnika/

Koliko traje 1 Schroth tretman u SenzoGYM-u?

U SenzoGYM-u 1 Schroth tretman traje 2 školska sata (90 minuta). Cijena 1 tretmana iznosi 300 kuna. U početku se radi 5 tretmana (10 školskih sati) u što kraćem razmaku kako bi klijent naučio disanjem ispravljati krivinu, a zatim se vježba kod kuće svakodnevno.

Također, kako bismo korigirali položaje i klijenta obučili zahtjevnijim vježbama potrebno je dolaziti na „održavanje“ 1 x unutar 10 – 14 dana kroz minimalno 6 mjeseci.

Koliko se brzo vide rezultati?

Često se Schroth terapeuti susreću s tim da se rezultati ne vide dovoljno brzo jer tijelu treba duže da se prilagodi na novu posturalnu 3D shemu. Ali mi u SenzoGYM-u imamo rješenje i za to.

U našem timu imamo fizioterapeutkinju koji je, osim što je certificirani Schroth terapeut i certificirani Emmett terapeut. Korištenjem znanja iz obje fizioterapijske tehnike rezultati su vidljiviji i brži, što pridonosi i boljoj motivaciji vježbača.

Više o Emmett tehnici možete pročitati na: https://www.senzogym.hr/emmett-tehnika/

Narudžbe za 1. pregled i tretman primamo na info@senzogym.hr (molimo Vas u naslov stavite Schroth Karlovac ili Zagreb ovisno za koji ste grad zainteresirani).

Veselimo se zajedničkom držanju Vaše skolioze pod kontrolom!

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.