Kako se igrati s bebom na plaži?

June 24, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments


piše: Ivana Štedul, dipl. physioth.

Dolaze nam topliji dani, a slijedom toga i češći boravak vani. Prošlo ljeto ste vjerojatno proveli bezbrižno ležeći na plaži i pijuckajući hladna pića, a sada, osim pića, imate i najdraže maleno čudo, kolica i hrpu popratne opreme.

Da vam preko ljeta ne bi bilo previše dosadno i kako biste u red kupanja, red šetanja i red odmaranja na kavi ubacili i red maksimalnog poticanja cjelokupnog bebina razvoja donosimo vam nekoliko zanimljivih i jednostavnih aktivnosti koje možete koristiti u igri na plaži.

Zašto je igra važna?

U zadnje vrijeme često se govori o važnosti igre. I sami smo svjedoci najčešće izgovorenih rečenica:“ Ma pusti dijete da se igra.“ No je li igra zaista toliko bitna? I ukoliko je, zašto?

Igra je djetetova najvažnija aktivnost (prema Takata). Kroz igru dijete uči o samom sebi, svijetu oko sebe i uzročno posljedičnim vezama. Igra je djetetova produktivnost. Ono što je odraslima odlazak na posao, djetetu je igra.

Igranjem dijete umrežava veliki broj sinapsi (konekcija između živčanih stanica, neurona), a što je stimulacija više i sinapse su čvršće. Što su sinapse čvršće dijete je bolje u određenoj aktivnosti.

Za stvaranje što više konekcija među neuronima zadužena je okolina. Okolina podrazumijeva socijalnu okolinu (sve osobe koje borave s bebom), kao i fizičku okolinu (primjerice kolica, kutak za igru, igračke kojima dijete manipulira). Kroz stimulaciju svih 7 osjetila i interaktivnu igru s roditeljima dijete maksimalno potičemo na cjelokupan razvoj.

Igre za djecu od 0-6 mjeseci

Ukoliko se radi o bebama do 6 mjeseci starosti koje se još samostalno ne posjedaju, preporučamo vam nekoliko ideja za aktivnosti u potrbušnom položaju.

Potrbušni položaj je osnovni i prvi položaj koja beba mora svladati. U potrbušnom položaju beba podizanjem glave jača svoje vratne mišiće, uči balansirati ispružanjem ručica prema naprijed i razvija ravnotežu. Pri svemu tome vam uvelike može pomoći lopta za plažu.

Vježba 1 – balansiranje na maloj lopti

Stavite bebu na trbuščić na polunapuhanu loptu s rukicama usmjerenim prema naprijed pridržavajući je u početku za ramene zglobove. Ova aktivnost pridonosi jačanju i kontroliranju mišića vrata i leđa čime se potiče pravilna vertikalizacija. Osim toga, sve aktivnosti koje nisu statične pridonose razvoju ravnoteže.

Vježba 2 – ljuljanje na maminim (ili tatinim) natkoljenicama

Sjednite u plićak s ispuženim natkoljenicama tako da su uglavnom izvan razine mora, a bebu postavite potrbušno preko njih pridržavajući je svojom rukom samo za guzu. Bebine ručice trebaju biti slobodne kako bi mogla dotaknuti vodu.

Vježba 3 – početna igra skrivača na leđima

Ukoliko je vašoj bebi teško boraviti na trbuščiću počnite s bazičnom vježbom na leđima koja uključuje prekrivanje i otkrivanje bebine glavice laganom maramom. Na ovaj način beba povezuje uzrok i posljedicu (kada je glava lagano prekrivena ne vidi vas, kada je otkrijemo pokazuje se mamino ili tatino lice). Svakako pazite da je marama iznimno lagana i da ne zatvorite bebine dišne puteve.

Igre za djecu od 6-9 mjeseci

Ukoliko Vaša beba već dobro kontrolira glavu i gornje ekstremitete ili se već samostalno posjeda aktivnosti je mnogo više.

Vježba 4 – balansiranje na rubu bazenčića

Postavite bebu u potrbušni položaj preko niskog ruba dječijeg bazena za napuhavanje koji ste napunili tek toliko da voda prekrije dno. Postavite bebu u potrbušni položaj preko ruba bazena. Pazite da su bebine ručice naprijed. Beba na ovaj način može pljuskati ručicama po podlozi, a ukoliko u bazen dodate i nekoliko loptica zabava je zagarantirana. Rub bazena ne treba biti napuhan do kraja.

Vježba 5 – igre vodom u sjedećem položaju

Igre u sjedećem položaju su uvijek aktualne! Nabavite plastične čašice s rupicama na dnu kako bi, kad beba zagrabi vodu, ona mogla nesmetano isticati. Zanimljivo je promatrati bebu kako s ovom aktivnosti počinje puno puto ispočetka.

Vježba 6 – ljuljanje

Ljuljanje u ležaljci, ljuljački, maminim ili tatinim rukama stimulira razvoj ravnoteže i percepciju dijelova tijela u prostoru. S laganim ljuljanjem započinjemo od rođenja i nastavljamo tijekom prve godine života (i duže naravno, no starije dijete učimo da se ljulja samostalno). Kako se ravnoteža razvija u 2 smjera (lijevo-desno i gore-dolje) i ljuljanje primjenjujemo u oba smjera.

Igre za bebe od 9-12 mjeseci

Ukoliko već imate malog puzača, odmora za vas nema. Ali to već i sami znate. Iskoristite to što vaša beba puže kako biste joj malo otežali i na taj je način potaknuli za kompliciranije rješavanje motoričkih zadataka.

Vježba 7 – prirodne taktilne podloge

Pronađite različite taktilne podloge (plaža s kamenčićima, pješčana plaža, trava, beton, češeri) i pustite dijete da taktilno istražuje svijet oko sebe. Primjetit ćete da će većina beba pri dodiru s kamenčićima odići koljena s podloge i puzati na način da se oslanjaju samo na dlanove i stopala.

Vježba 8 – poligoni

Koristeći različite predmete iz vlastitog doma napravite poligon svom malom puzaču. Stolice složite u tunel, s plahtama napravite šatore, koristite luftmadrace kao nestabilnu stazu za puzanje. Kombinacija je bezbroj, a vaš maleni puzač će vam biti zahvalan.

Vježba 9 – stimulacija pincentnog hvata

Pincentni hvat bi se trebao pojaviti do 9.-tog mjeseca života djeteta. U početku se najčešće javlja troprsti pincentni hvat (hvat palcem, kažiprstom i srednjim prstom), a nakon toga pravi pinch hvat (hvat palcem i kažiprstom). Za stimulaciju pincetnog hvata najsigurnije je koristiti finger food.

Osim što će stimulirati razvoj fine motorike, finger food će omogućiti bebi upoznavanje s novim okusima i pridonijeti razvoju vještine samostalnog hranjenja.

Osim navedenih aktivnosti bebi svakako treba čitati i upoznavati je sa slikovnicama. Pri tome vam može pomoći naša Pikavica Evica, prva slikovnica o razvoju bebe  od rođenja do 1. godine života, a naručiti je možete preko Naklade Šumek (https://www.nakladasumek.com/izdanja/pikavci/pikavica-evica-slikovnica/

Pri svim aktivnostima svakako je najvažnije paziti na sigurnost djeteta i uživati u svakom ljetnom danu!

Više aktivnosti za poticanje cjelokupnog bebina razvoja usvojite pohađanjem našeg programa BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe, jedinstvenog, jedinog i zaštićenog autorskog programa poticanja ranog razvoja koji se bazira na fizioterapijskom i radnoterapijskom principu.

Autorica ovog jedinstvenog programa je diplomirana fizioterapeutkinja (neurološki modul) i radna terapeutkinja Ivana Štedul i sama majka 3 djece (od kojih je dvoje bilo neurorizično). Više o Ivani pročitajte na: https://www.senzogym.hr/member/ivana-stedul/

Više o BABYSTEPS Senzo-motoričkim radionicama za bebe pročitajte na:https://www.senzogym.hr/babysteps/

Više o tome kako je program nastao pročitajte na: https://www.senzogym.hr/2018/02/kako-su-nastale-babysteps-senzo-motoricke-radionice-za-bebe-i-djecu/

Vježba 1 – balansiranje na maloj lopti za plažu pridonosi razvoju ravnotež te kontroli glave i ramenog obruča

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.