3 načina na koja možete riješiti bol u leđima

June 05, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments

Jeste li i Vi među 80 % populacije koja ima problem s bolovima u leđima? Imate li uredski posao? Bole li Vas leđa prilikom hodanja, trčanja ili ustajanja? Trudnica ste i ne znate kako biste si olakšali bolove koji se javljaju uslijed rasta bebe? Već ste naučili živjeti s boli u leđima i ne pridajete tome previše pozornosti? Ne mora biti tako. Donosimo Vam 3 načina kojima svoju bol u leđima možete držati pod kontrolom i riješiti je!

Koji su uzroci boli u leđima?

Prije bilo kakve intervencije potrebno je znati koji je uzrok boli u leđima. Uzroci su mnogobrojni i najčešće se pronalaze u sjedilačkom načinu života te nedovoljno ergonomskom radnom mjestu. Bolovi u leđima mogu označavati prolaznu tegobu ili mogu biti povezani s određenim medicinskim stanjima (diskus herija, histerektomija, uklještenje živca – lumboishijalgija; išijas). Također, osim kod odraslih, bolovi u leđima mogu se javiti i kod djece i to najčešće zbog skolioze, kifoze ili posturalnog disalansa, koji najčešće nastaje u fazama brzog rasta (prije adolescencije).

Gdje vas točno boli?

Bolovi u leđima mogu biti lokalizirani u određenom dijelu leđa (primjerice, bolovi u vratnom dijelu kralježnice ili bolovi u lumbalnom dijelu – donjem dijelu leđa; križima) ili se ravnomjerno širiti duž cijelih leđa. Bolovi se mogu javljati tijekom sjedenja ili se pojačavati u pokretu, primjerice prilikom ili nakon trčanja. Također se mogu javiti nakon spinalne analgezije ili u trudnoći. Zbog rasta maternice i povećanja tjelesne težine kod trudnica se najčešće javljaju bolovi u donjem dijelu leđa koji su prisutni prilikom predugog stajanja.

Bol u vratu uz širenje u ruke i glavu

Ukoliko se bolovi šire iz vratnog dijela kralježnice u ruke dolazi do neugodnog osjećaja trnjenja ili boli bilo duž cijele ruke ili samo u određenom segmentu (primjerice prstima ili nadlaktičnom dijelu). Širenje boli i osjećaja trnjenja u ruke uz eventualnu oteklinu u području vrata i bolnost na dodir nazivamo cervico brahijalnim sindromom. Osim bolnosti na dodir može se pojaviti i bol pri podizanju ruke u smjeru antefleksije, elevacije ili retrofleksije.

Cervico brahijalni sindrom najčešće se javlja kod osoba koji u svom zanimanju koriste manualni rad, odnosno obavljaju aktivnosti u kojima se kontinuirano koriste ruke. Takvi poslovi najčešće obuhvaćaju statički rad, poput rada na računalu u kojem se vrat uglavnom uvijek nalazi u istom položaju, kao i manipuliranje teškim ili sitnim predmetima (kontinuirano podizanje ili spuštanje predmeta).

Ukoliko se bol iz vrata širi u području glave uz iste simptome govorimo o cervicocefalnom ili cervicokranijalnom sindromu (cervikalna migrena). Obično su ograničeni i pokreti u području vratnog dijela kralježnice, a sindrom nastaje najčešće zbog ozljede vrata ili naglog trzajnog pokreta. Simptomi koji se javljaju mogu varirati od mučnine, zujanja u ušima te ostalih slušnih smetnji te osjećaja iskrenja pred očima. Međutim, uvijek su prisutne i degenerativne promjene u vratnom dijelu kralježnice te se iz tog razloga cervicocefalni sindrom najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina.

Bol između lopatica

Osim navedenih sindroma često se javlja osjećaj boli između lopatica (u thorakalnom dijelu kralježnice), koji se najčešće opisuje kao „grč mišića“ uz osjećaj težine u navedenom dijelu kralježnice.

Također se javlja ograničenje pokreta u ramenom zglobu u smjeru antefleksije (pokret rukom prema naprijed), retroflekije (pokret rukom prema natrag), abdukcije (pokret odmicanja ruke u stranu) i elevacije (pokret ruke u stranu, ali veći od 90%). Bol može biti prisutna i pri pokretnu ruke prema sredini tijela (addukcija).

Bol u leđima može biti akutna (ukoliko se javila pri određenom pokretu) ili kronična. Ovisno radi li se o akutnoj ili kroničnoj boli ovisi i liječenje.

Kako ukloniti bol u leđima?

Obično je prvi i najčešći izbor kad nas bole leđa masaža. Međutim, masaža se preporuča kao tehnika prevencije i najučinkovitija je ukoliko se koristi prije nego što nastupi bol u leđima kako do boli uopće ne bi došlo. Cilj masaže je opustiti određeno mišićno područje i povećati cirkulaciju. Ukoliko je već došlo do napetosti i uklještenja živca koji prenosi osjet boli u središnji živčani sustav prvi korak je smanjenje boli.

Ukoliko se bol već pojavila jedna od tehnika koja brzo sanira bol i povećava pokretljivost je Emmett tehnika. Emmett tehnika je blaga manualna tehnika koja točno određenim pritiskom na točno određene mišiće putem mišićnih fascija (ovojnica koje obavijaju svaki mišić) u središnji živčani sustav prenosi informaciju o korekciji tonusa.

Znači, ukoliko su mišići napeti pa je tako napeti mišić pritisnuo živac što je izazvalo bol u određenom području, Emmett tehnika će napete mišiće opustiti i u središnji živčani sustav odmah tijekom pritiska poslati informaciju o potrebnoj korekciji. Središnji živčani sustav (mozak) odreagirati će na način da automatski napravi korekciju određenog mišića i opusti ga čime će se smanjiti, a nakon nekoliko tretmana i potpuno otkloniti bol i povećati opseg pokreta.

Emmett tehnika odličan je odabir za osobe s uklještenjima živaca, bolovima koji se šire iz vrata u ruke ili bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice. Također, odličan je izbor za osobe koje u svom poslu često koriste ruke pa zbog toga imaju osjećaj napetosti u vratnom dijelu kralježnice (najčešće kod informatičara, frizera, manulanih radnika, terapeuta, osoba koje rade za računalom), kao i kod osoba kod kojih su narušeni posturalni odnosi (primjerice kod dijagnosticirane skolioze i kifoze).

Zbog izuzetno brze korekcije mišića odličan je odabir za sportaše, a mi je redovito primjenjujemo s našom seniorskom reprezentativkom u sportskoj gimnastici Petrom Furač.

Više o Emmett tehnici možete pročitati:https://www.senzogym.hr/emmett-tehnikaM

Kako vježbama otkloniti bol u leđima?

Osim navedenih metoda možete koristiti i individualni program ciljanih vježbi koje će otkloniti bol u kralježnici.

Prije individualnih vježbi važno je napraviti detaljnu fizioterapijsku procjenu kako bi se točno ustanovio problem te ciljano koristile vježbe u svrhu otklanjanja boli kroz jačanje i relaksaciju određenih skupina mišića.

PosturoTrening© je autorski program magiste kineziologije i diplomirane fizioterapeutkinje koji omogućava klijentu individualan program vježbanja ovisno o problemskom području. U početku se preporuča individualan trening (trening jedan na jedan s fizioterapeutom), a kasnije je moguće priključiti se grupi.

Kroz PosuroTrening© dobivate informacije o narušenim posturalnim obrascima, kao i kinetičkim lancima te prema utvrđenim problemskim područjima počinjemo s edukacijom klijenta o vježbama koje treba provoditi samostalno u vlastitom domu.

Više o PosturoTrningu© pročitajte: https://www.senzogym.hr/posturotrening/

Izuzetno je važna dobra suradnja terapeuta i klijenta, kao i razumijevanje vlastitog problema kako bi se pojava boli u leđima riješila na najbrži i najugodniji mogući način.

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.