Kako možete posumnjati da Vaše dijete ima skoliozu?

August 21, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments

piše: Anamarija Majcenović, bacc. physioth.

Pitate se kako prepoznati skoliozu i možete li je sami uočiti? Kada je pravo vrijeme za primijetiti nepravilnost ili iskrivljenje kralježnice?

Što je postura?

Za početak ćemo ukratko ponoviti što je postura. Postura je način na koji dijete drži glavu, leđa, vrat, kralježnicu, ruke i noge dok sjedi, stoji ili leži. Iako se najčešće fokusiramo samo na promatranje leđa, postura je način na koji se drži cijelo tijelo. U ovom tekstu ćemo Vam objasniti što točno trebate gledati na djetetovim leđima i kako primijetiti je li kralježnica u skoliozi.

Što je skolioza?

Skolioza je  najčešća deformacija kralježnice. Opisuje se kao iskrivljenje kralježnice u frontaloj ravnini. Možemo je opisati kao iskrivljenje koje vidimo kada gledamo tijelo sa prednje ili stražnje strane.

Postoje i iskrivljenja tijela u sagitalnoj ravnini. To su ona iskrivljenja koja vidimo kada tijelo gledamo sa strane. Ukoliko iskrivljenje u sagitalnoj ravnini postoji u tom slučaju pričamo o kifozi ili lordozi.

Koja je razlika između funkcionalne i strukturalne skolioze?

Važno je razumijeti osnovnu razliku između funkcionalne i strukturalne skolioze. Funkcionalnu skoliozu nazivamo još i skoliotično držanje. To je skolioza koja najčešće nastaje zbog:

  • lošeg držanja prilikom sjedilačkog načina života,
  • prilikom stajanja,
  • neudubnog polažaja kod spavanja,
  • nepravilno raspoređene težine te nepravilnog nošenja stvari ili
  • preteške školske torbe

Uzrok skoliozi može biti i distoni sindrom kod beba, spuštena stopala, bol u križima te asimetrija tonusa mišića. Važno je zapamtiti da u navedenim slučajevima ne dolazi do promjena u kralježnici i rotacije kralježaka, već se promjene nalaze samo na mišićnoj bazi i shodno tome lakše se liječe.

Strukturalna skolioza predstavlja deformaciju kralježnice  u frontalnoj ravnini, a specifična je po tome što dolazi do rotacije kralježnice i torzije kralježaka. Kod strukturalne skolioze postoji takozvana grbica na leđima na strani konveksiteta krivine i grbica sprijeda na strani konkaviteta krivine.

Kako primijetiti ima li Vaše dijete skoliozu?

Najčešće se skolioza primjeti kod djece u dobi kada krenu sistematski pregledi za školu. Od simptoma se često javlja bol u vratu, bol u leđima, bol u rebrima, bol u prsima ili bol u donjem djelu kralježnice (lumbalne kralježnice). Isto tako simptomi uopće ne moraju biti pristutni pa je važno povremeno provjeriti djetetovo držanje.

Kada se javlja skolioza?

Najčešća iskrivljenja na kralježnici se događaju kada je dijete u fazama najbržeg rasta, a to je od 3 do 6 godine i oko godinu dana prije početka puberteta.

Što su djeca manja teže je napraviti procjenu posture jer mala djeca ne mogu baš stajati mirno kada to od njih tražimo. To Vas ipak ne treba obeshrabriti da povremeno provjerite leđa svog djeteta. Upravo roditelji često prvi primijete nepravilnost.

Što gledati kod djeteta kod kojeg sumnjamo na skoliozu?

Dijete prvo promatramo u stojećem uspravnom stanju. Za početak je dijete okrenuto licem prema nama i gledamo je li jedno rame niže od drugog. Također promatramo je li jedna strana rebara izbočena prema naprijed ili previše uvučena unutra.

Zatim kažemo djetetu da se okrene leđima prema nama. Promatramo visinu ramena (jesu li ramena u istoj ravnini ili je jedno rame spušteno ili podignuto). Promatramo i položaj lopatica (je li jedna možda viša ili niža i jeli možda izbočena). Položaj lopatica često prati i nejednaka ‘dužina’ ruku. Ponekad se i jasno vidi neravnina kralježnice.

Ukoliko ne vidite jasno položaj zdjelice možete postaviti svoje palčeve na rubove zdjelice kako biste vidjeli jesi li u ravnini. Na kraju gledamo razmak između ruku i trupa. Ukoliko je skolioza prisutna primjećujemo asimetriju trupa, a zatim gledamo ramena od kojih će jedno biti više položeno i na istoj strani će lopatica biti više odvojena od trupa, dok će bok/kuk na toj strani je spušten.

Što je test pretklona i možete li ga sami napraviti?

Potpunu kliničku sliku dobivamo procjenom stanja tijela za što nam služi test pretklona. Klijenta promatramo dok je u pretklonu s leđa (zamolimo ga da se sagne i da dlanovima pokuša dotaknuti nožne prste). Ukoliko pri testu pretklona sve asimetrije nestanu govorimo o nestrukturalnoj/funkcionalnoj skoliozi.

Ukoliko je pri testu pretklona asimetrija još veća i vidljiva je grbica na leđima, tada govorimo o strukturalnoj skoliozi.

Test pretklona možete odraditi sami kod kuće jer ipak Vi najbolje poznajete svoje dijete i prvi možete primijetiti disbalans. Ukoliko posumnjate na skoliozu svakako se obratiti liječniku obiteljske medicine koji će Vas uputiti na daljnju dijegnostičku obradu. Također se obratite i fizioterapeutu kako biste napravili fizioterapijsku procjenu.

Ukoliko je Vaše dijete starije od 10 godina i već ima postavljenu dijegnozu skolioze najučinkovitije liječenje podrazumijeva Schroth metodu. Više o Schroth metodi pročitajte na: https://www.senzogym.hr/schroth-metoda/

Ukoliko je dijete mlađe od 10 godina skoliozu možete održavati pod kontrolom PosturoTreningom i Emmett tehnikom.

Više o Posturotreningu pročitajte na: https://www.senzogym.hr/posturotrening/

Više o Emmett tehnici pročitajte na: https://www.senzogym.hr/emmett-tehnika/

Primjer što gledati kad promatrate dijete s leđa donosimo analizom jedne fotografije. Ukoliko Vam zatreba pomoć i niste sigurni radi li se o skoliozi kod Vašeg djeteta slobodno nam se javite na info@senzogym.hr i rezervirajte svoj termin za procjenu.

Opservacija posture s leđa – desna lopatica je položena više, desno rame je više. Veći je oslonac težine na desnu nogu (zbog toga je veći razmak između ruke i trupa s lijeve strane). Djevojčica se lijevom nogom više oslanja na medijalni, unutarnji rub stopala budući neravnomjerno raspoređuje težinu.

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.