NJEZINO VELIČANSTVO HODALICA – STVARČICA KOJA ĆE NEGATIVNO DJELOVATI NA RAZVOJ MOTORIKE VAŠEG DJETETA

October 27, 2019 - by mstedul - in Blog

No Comments

piše: Ivana Štedul, dipl. physioth., bacc. therap. occup., certificirani Emmett terapeut

Iako se gotovo svi liječnici, ortopedi, pedijatri i terapeuti protive upotrebi hodalica, one su i dalje rasprostranjene u Hrvatskoj. Možete ih kupiti u slobodnoj prodaji u gotovo svakoj trgovini dječje opreme za par stotina kuna. Jesu li hodalice doista toliko štetne? Čekamo sve koji će sada reći: “I ja sam bio u hodalici pa mi ništa ne fali.” No, je li to doista tako?

Jesu li hodalice zabranjene?

Prva zemlja koja je zabranila hodalice je Kanada, a to je učinila 2014. godine. Kanađani su proveli 12-godišnje istraživanje vezano uz dječije ozljede nastale korištenjem hodalice. Prijavljeno ih je 1935 što je kanadskom Ministarstvu zdravlja bilo sasvim dovoljno da ih zakonom zabrani.

Zašto reći ne hodalici?

Osim brojnih ozljeda koje dijete može zadobiti tijekom boravka u hodalici, u njoj zauzima neadekvatan položaj tijela. Zbog pritiska na zdjelicu i trticu u kasnijoj dobi mogu se javiti iskrivljenja kralježnice u smislu skolioza i kifoza.

U hodalici dijete sjedi pasivno oslanjajući se na podlogu svojim stopalima, ali osloncem na prstima.

Fiziološki obrazac hoda podrazumijeva stajanje prvo na petu, zatim lateralni rub stopala (vanjski rub), prijenos težine od malog prsta prema palcu te krajnje prijenos težine na medijalni (unutarnji) rub stopala. Ukoliko dijete zauzima položaj na prstima, oslanjajuće se prvenstveno palcem na podlogu dolazi do stvaranja neadekvatnog obrasca hoda i prije pravog prohodavanja.

Osim toga, automatski, zbog neadekvanog položaja stopala, dolazi do nefizioloških položaja koljena i kukova što pridonosi kasnijem razvoju deformiteta nogu: genua vara (tzv. O-noge) ili genua valga (X noge). Osim što su x- noge i o-noge estetski problem, dovode do potpuno krivog prijenosa težine na stopala što poslijedično dovodi do bolova u lumbalnom dijelu kralježnice.

Kada se beba smije oslanjati na noge?

Svaki fizioterapeut i radni terapeut koji radi s bebama dati će vam jednoznačan odgovor na ovo pitanja – onda kada je beba sama spremna na to.

Ranijim vertikaliziranjem djeteta, dok njegovo tijelo na to još nije fiziološki spremno, usporava se razvoj mišića potrebnih za samostalno posjedanje i za hod. Vjerojatno ima veliki broj onih koji će reći:“ Moja djeca su bila u hodalici i prohodala su s 9 mjeseci.“

No pitanje je jesu li pri prohodavanju djeca koristila pravilan iskorak s oslanjanjem na petu, umjesto na prste ili su izgledala kao da „trče po zraku“? Znaju li pasti kako treba, prvo dočekivanjem na guzu, a zatim aktiviranjem ruku pri padu kroz zaštitne reakcije obrane od pada? Nažalost, poznajemo veliki broj djece starije dobi koja kad padaju padaju na glavu, dok ruke ostaju priljubljene uz tijelo jer kao bebe nisu imali priliku razviti zaštitne reakcije obrane od pada.

Važno je da sve što beba radi, radi pravilno. Iz tog razloga potičemo bebin razvoj kroz pravilan baby handling i senzo-motoričke aktivnosti koristeći prvenstveno bočne položaje.

Više o pravilnom babyhandlingu možete pročitati na: https://www.senzogym.hr/babyhandling/

Više o pravilnom poticanju senzo-motoričkog razvoja možete pročitati na: https://www.senzogym.hr/babysteps/

U hodalici beba nema mogućnost usvajanja zaštitnih reakcija obrane od pada jer je sa svih strana ograđena i jednostavno nema priliku aktivirati svoje bočne mišiće. U hodalici dijete nema priliku naučiti kako će se dočekati na ruke pri padu jer ju nešto umjetno drži u položaju za koji još nije niti sama spremna.

Beba može izgledati kao da joj je strašno zabavno u hodalici. Vjerojatno i je. No, zna li beba doista što je za nju dobro ili je potrebno da je na putu razvoja senzo-motoričkih vještina vode roditelji nudeći joj adekvatne razvojno poticajne aktivnosti? To je pitanje koje si svaki roditelj treba postaviti prije odluke o kupnji hodalice.

P. S. Ukoliko zbog korištena hodalice imate bolove u leđima, možete se naručiti i za individualni Emmett tretman. Više o Emmettu pročitajte ovdje: https://www.senzogym.hr/emmett-tehnika/

Ukoliko je hodalica pridonijela razvoju skolioze/kifoze/lordoze kod Vas ili Vašeg djeteta možete pokušati sa Schroth metodom: https://www.senzogym.hr/schroth-metoda/

P . P. S. Ukoliko Vas zanima kako stimulirati bebina stopala bez upotrebe hodalice, kako bi bila zdrava i s(P)retna pročitajte članak ovdje: https://www.senzogym.hr/2019/10/3-aktivnosti-za-spretna-stopala-koje-mozete-raditi-sa-svojom-bebom/

Nadamo se da smo vas argumentima uvjerili zašto hodalica nije najbolji izbor. Svakako podijelite svoja razmišljanja s nama, čak i ukoliko se ne slažete s našim argumentima.

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.