Kako se igrati s bebom starom mjesec dana?

March 19, 2020 - by mstedul - in Blog

No Comments

piše: Ivana Štedul, dipl. physioth., bacc. occup. therap.

Pogođeni trenutačnom situacijom s korona virusom vjerujemo da svim trudnicama, pogotovo trudnicama koje samo čekaju svoj dan poroda, kao i svim majkama koje su nedavno rodile nije nimalo lako.

Kako je preporuka zadržavanja u vlastitim domovima na snazi, a kako biste ipak mogli kvalitetno popuniti vrijeme sa svojim novorođenim bebicama u onim kratkim ternutcima dok su budni danas pišemo o načinima igre s tek rođenom djecom.

Na početku je važno naglasiti kako je igra u osnovi apsolutno svake dječije radnje. Djeca putem igre uče, doživljavaju svijet oko sebe i uče o svemu što ih okružuje. Igra im pomaže dosezati i razvijati svoje senzo-motoričke potencijale, učiti o uzrocima i posljedicama, kao i razvijanju kognitivnih sposobnosti.

No, jeste li znali kako je potrebno igrati se i s bebama od najranije dobi? Iako veći dio dana (i, nadamo se, noći) prespavaju u ono malo vremena što su budni pokušajte ih stimulirati na najbolji mogući nači.

Prva igračka kod novorođenčeta je, zapravo, majčino lice pa tu spoznaju valja iskoristiti i kod prvih igara.

Kako bebe do 6 tjedana još uvijek vide mutno i lica raspoznaju na udaljenosti od svega 20 centimetara, prva igra uključuje mamino lice i mimiku. Nakon majčinog lica možete ubaciti igru ku-ku za koju Vam treba prozirna marama kako bi Vas beba i dalje vidjela dok je prekrivate.

  1. Beba je tijekom ove razvojne igre u supiniranom položaju na leđima, a mama u položaju iznad bebine glave kako bi beba jasno mogla vidjeti majčino lice. U tom položaju majka može pjevati svojoj bebi, razgovarati s njom, smiješiti joj se i promatrati je. Nakon nekog vremena primijetit ćete kako vas beba pokušava oponašati!
Igra ku – ku uvijek je aktualna!

Bebe uče putem modela (Bandura) i tu činjenicu svakako trebamo iskoristiti!

2. Druga igra vezana je uz bebine ručice, odnosno šake. Do 3. mjeseca bebina života fiziološki je da se bebin palac nalazi u šaci. Kako bismo ipak potaknuli otvaranje šakica, bebu možemo poškakljati s vanjske strane šake kako bi ih ona samostalno počela otvarati, a zatim joj ponuditi stimulaciju maramom u razini šakica.

Otvorene šake važne su nam i prilikom boravka bebe u potrbušnom položaju jer je dijete stabilnije i bolje održava potrbušni položaj kad je oslonjeno skroz ispruženim prstima na podlozi.

Igre maramom mnogobrojne su, a cilj im je potaknuti bebu na otvaranje šaka.

3. Igre koje uključuju stimulaciju bebinih stopala predstavljaju igre koje bebe zaista vole!

Beba je i ovdje u supiniranom položaju (položaj u kojem leži na leđima), čarapice su skinute, a mama (i tata, naravno) svojim palcem prelazi od bebine pete prema sredini prstiju.

Reakcija koju očekujemo je flektiranje (skupljanje) bebinih prstića. Kod ove igre važno je pripaziti da je vaš pritisak dovoljno snažan kako ne biste škakljali bebu prenježnim pristiskom. Vjerujem da to nitko i od nas odraslih ne voli. 🙂

Igra s bebinim stopalima pridonosi stimulaciji živčanih završetaka na stopalima.

Uživajte u ovim prvim mjesecima i iskoristite ih na najbolji mogući način!

Više igara za spretna stopala možete proučiti na: https://www.senzogym.hr/2019/10/3-aktivnosti-za-spretna-stopala-koje-mozete-raditi-sa-svojom-bebom/

Više o našem programu maksimalnog poticanja bebina razvoja kroz BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe, jedinstveni i zaštićeni program aktivnosti za bebe do godinu dana starosti možete pročitati na: https://www.senzogym.hr/babysteps/

Share this article

mstedul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.