Što je Schroth metoda?

Schroth metoda je vodeća svjetska metoda  za neoperativno liječenje idiopatskih skolioza i kifoza, a osnovana je na principima K. Schroth i Ch. Lehnert –Schroth u Njemačkoj 1920. god.

Ova fizioterapijska metoda  namijenjena je djeci od navršene 10. godine života i odraslim osobama. Kroz Schroth metodu educiramo klijenta o njegovoj krivini i mehanizmima nastanka krivine.

Metoda uključuje:

 • 3D auto-korekciju,
 • stabilizaciju korekcije,
 • edukaciju klijenta i
 • održavanje korekcije tijekom svakodnevnih aktivnosti.

 

Koji je cilj Schroth metode?

Cilj Schroth terapije je samostalna sposobnost klijenta za provedbu korekcije u aktivnostima svakodnevnog života.

Rehabilitacijski ciljevi su:

 • sprječavanje progresije krivine do točke u kojoj je indicirana kirurška korekcija deformiteta
 • smanjenje boli
 • poboljšanje kvalitete života.

 

Kako se dijagnosticira skolioza?

Ukoliko Vi ili Vaše dijete imate skoliozu, kifozu, lordozu svakako je važno znati o kakvom se točno narušenju posturalnih odnosa radi. Na početku je svaneophodno napraviti detaljnu dijagnostičku obradu i procjenu posture.

Ukoliko ste već bili kod liječnika ili fizioterapeuta te ukoliko već imate rendgensku snimku na kojoj se vidi derotacija kralježaka skolioza je prisutna. 

Skolioza se također klasificira i po Cobb-ovom kutu, kada mjerimo stupnjeve skioliometrom ili goniometrom. Ovisno o tom kutu se preporučuje koji tip vježbi je adekvatan za Vašu skoliozu.  

Ukoliko još niste bili kod liječnika niti na procjeni posture samostalno sa svojim djetetom možete napraviti test pretklona i na taj način potvrditi sumnju da se radi o narušenim posturalnim odnosima te zatražiti detaljniju liječničku obradu.

 

Što je test pretklona?

Kliničku sliku dobivamo procjenom stanja tijela za što nam služi test pretklona i fizioterapijska opservacija (promatranje svih mišićno-koštanih struktura tijela).

Klijenta najprije promatramo u stojećem uspravnom stanju i opserviramo ga s leđa. Ukoliko je skolioza prisutna primjećujemo asimetriju trupa, a zatim gledamo ramena od kojih će jedno biti više položeno i na istoj strani će lopatica biti više odvojena od trupa, dok će bok/kuk na toj strani biti spušten.

Zatim radimo test pretklona. Ukoliko pri testu pretklona sve navedene asimetrije nestanu govorimo o nestrukturalnoj/funkcionalnoj skoliozi. Ukoliko je pri testu pretklona asimetrija još veća i vidljiva je grbica na leđima, tada govorimo o strukturalnoj skoliozi.

 

Je li Schroth metoda dobar izbor za mene ili moje dijete?

Na početku je važno znati da se Schroth metoda, zbog svoje kompleksnosti, provodi isključivo s djecom od 10 godina starosti naviše te s odraslim osobama.

Ukoliko se kod Vas ili kod Vašeg djeteta radi o potvrđenoj dijagnozi skolioze, kifoze ili lordoze svakako ste kandidat za Schroth metodu budući je potvrđena kao najdjelotvornija metoda u liječenju navedenih deformacija. Najvažnija osobina Schroth metode je da se radi induvidualno i drugačija je kod svakog klijenta, jer kod nikoga nije ista krivina kralježnice. 

Ukoliko Vaše dijete ima posturalni disbalans ili potvrđenu skoliozu, kifozu ili lordozu, a mlađe je od 10 godina Schroth metoda se ne provodi. Umjesto Schroth metode u toj dobi provodimo PosturoTrening kao pripremu muskulature za kasnije vježbanje po Schroth metodi te Emmett tehniku za korekciju muskulature i mišićno-koštanih segmenata.

Više o PosturoTreningu pročitajte: https://www.senzogym.hr/posturotrening/

Više o Emmett tehnici za korekciju pročitajte: https://www.senzogym.hr/emmett-tehnika/

 

Kako postupno kroz Schroth vježbe u SenzoGYM-u mijenjamo krivu posturalnu shemu?

Prvi korak je postepeno uvođenje 4 osnovna principa vježbi kroz položaje u kojima klijent nije opterećen efetkom gravitacije. Ti položaji su:

 • ležeći na leđima
 • ležeći na boku
 • viseći na švedskim ljestvama
 • pronirani položaj na koljenima.  

Drugi korak je prelazak na položaje u kojima postoji opterećenje gravitacijom:

 • sjedeći položaj sa štapovima
 • stojeći položaj sa štapovima.

Treći korak je prelazak na specijalne vježbe koje se provode u trenutku kada klijent ima visok nivo tehnike, poput mišićnog cilindra oko Andrejevog križa. 

Zatim se koristi tehnika ekspanzije, koja podrazumjeva postizanje najbolje moguće 3D korekcije trupa i kralježnice uz pomoć mehanizma disanja. Prati sve već prethodne specifične principe korekcije, bez promjene položaja pojednih djelova tijela čime dobivamo posturalnu stabilnost. 

 

Što je integracija i zašto je važna?

Svijesna integracija se svodi na stjecanje svijesti o korigiranom i stabilnom položaju svakog dijela tijela (propriocepcija i vizulana kontrola). 

Na integraciji se mora raditi od samog početka. Tijekom odmaranja od vježbi klijent treba zadržati položaj u kojem je bio tijekom vježbe. To će mu omogućiti da korektivni položaj osjeti kao dobar, prirodan i na taj način će postepeno mijenjati posturalnu shemu u mozgu i svoje skoliotično držanje će percipirati kao pogrešno.

 

Kako izgleda indivdiualan tretman vježbanja po Schroth metodi u SenzoGYM-u?

U SenzoGYM-u provodimo Schroth metodu po BSPTS (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School) programu koju je osnovao Dr. Manuel Rigo, MD, a koristi originalne principe koje su uvele K. Schroth i Ch. Lehnert –Schroth. Specifične vježbe su individualne te se provode u svim položajima, ovisno o stanju klijenta.

S Vama vježba i educira Vas Anamarija Majcenović, prvostupnica fizioterapije i certificirani Schroth i certificirani Emmett terapeut.

Na početku dolazite na prvi pregled na koji ćete ponijeti eventualnu liječničku dokumentaciju i RTG snimku. Bez RTG snimke nije moguće provoditi Schroth terapiju.

Napraviti ćemo prvi fizioterapijski pregled (potrebno je skinuti majicu kako bi nam sve strukture bile vidljive) koristeći:

 • fizioterapijsku opservaciju u svim položajima
 • test pretklona

Također ćemo napraviti i fotografije prije i nakon svakog tretmana. Fotografije radimo tijekom provedbe fizioterapijskih testova i opservacije. Na fotografijama nisu prikazana lica, a radimo ih kako bismo mogli usporediti stanje posture prije početka rehabilitacije, tijekom nekoliko tretmana i kod zadnjeg tretmana.

Zatim ćemo Vam koristeći RTG snimku nacrtati Vašu krivinu jer je potrebno da je razumijete kako biste je mogli disanjem ispravljati “iznutra” (kako biste znali kako i u koje područje prsnog koša disati jer disanje je najteži dio).

Jedan tretman Schroth terapije u SenzoGYM-u traje 90 minuta (2 školska sata), a preporuča se napraviti 10 individualnih školskih sati (5 dolazaka po 90 minuta) u što kraćem vremenskom roku (idealno svaka 2-3 dana) dok klijent ne počne mijenjati svoju posturalnu shemu. Na kraju Schroth tretmana uvijek napravimo i kratki Emmett tretman, koji je uračunat u cijenu, kako bismo maksimalno ubrzali rezultate. 

Izuzetno je važno znati da vježbe same po sebi nisu terapija. One nam samo pomažu da promijenimo posturalnu shemu i postignemo bolji balans mekih tkiva, koji je poslije potrebno održavati tijekom dana.

 

Koliko često je potrebno provoditi liječenje putem Schroth metode?

Cilj Schroth metode je osposobiti klijenta na korištenje ispravnih obrazaca pokreta u svakodnevnom životu. Ovisno o tome koliko je dugo skolioza/kifoza/lordoza prisutna ovisi i trajanje liječenja.

Preporuča se u kraćem vremenskom periodu napraviti 5 tretmana (10 školskih sati vježbanja) kako bi osoba naučila pravilno disati i održavati se u korektivnom položaju. Ukoliko 5 dolazaka nije dovoljno, dogovaramo ih po potrebi više.

Nakon što je osoba naučila održavati korektivni položaj dolasci i vježbanje kod fizioterapeuta se smanjuju (najprije na 1 x tjedno, zatim 1 u 2 – 4 tjedna radi održavanja i eventualne potrebe za korekcijom idućih 6 mjeseci).

Cijena jednog Schroth tretmana, koji uključuje:

 • 2 školska sata vježbanja
 • edukacija klijenta o postojećoj krivini (kroz prikaze i crteže)
 • završni kratki Emmett tretman

iznosi 300 kuna. Prilikon prvog dolaska i nakon pregleda potrebno je ugovoriti termine za prvih 5 dolazaka.

Kako početi sa Schroth tretmanima u SenzoGYM-u?

Potrebno se javiti na naš mail info@senzogym.hr (molimo Vas u naslov stavite Schroth). Svakako navedite grad u kojem biste vježbali po Schroth metodi (Karlovac ili Zagreb) te odgovaraju li Vam više prijepodnevni ili poslijepodnevni termini. Uz sve to molimo Vas da nam napišete dob osobe koja bi vježbala.

Molimo Vas da nam na 1. pregled donesete RTG snimku. Ukoliko je još nemate, dok čekate da je napravite možemo raditi vježbe PosturoTreninga ili provoditi Emmett tehniku te napraviti fizoterapijsku procjenu opservacijom i testom pretklona.

Uvjeti odgode termina

Odgoda rezerviranog termina plaćenog unaprijed putem transakcijskog računa moguća je 48 sati prije dolaska i u tom slučaju ćemo Vam predložiti novi termin. 

 

 

 

×

Popunite obrazac i ubrzo ćemo Vas kontaktirati.